Казеїновий або сироватковий протеїн. Який обрати?
- Зміст:
Казеїновий або сироватковий протеїн. У чому різниця?
У житті будь-якої активної людини, яка відвідує тренажерний зал або займається різними видами спорту, потрібна присутність білка. Білок – найважливіший компонент нашого організму для нормальної роботи всього тіла, а спортсменів є основним будівельним матеріалом для м'язових клітин. Навіть дотримуючись правильного харчування, не завжди вдається отримати потрібну кількість білка, їжа перетравлюється тривалий час і щоб отримати необхідну норму потрібно прийняти багато їжі. Для полегшення цього питання був виготовлений протеїн.
Protein – з англійської перекладається як білок. Здавалося б, у сучасному суспільстві повинні розуміти, що це корисна добавка, але все ж таки залишаються ті, хто не володіє інформацією і думає, що це з хімії і завдає лише шкоди. Тож давайте розберемося, що це таке, і які протеїни існують.
Види протеїну
Якщо вирішили купити протеїн, то слід дізнатися більше інформації. Джерелами виготовлення протеїну, є продукти тваринного і рослинного походження. Такий білок проходить процес очищення від жирів та вуглеводів, фільтрації та висушування. Відповідно, види відрізняються і в магазині спортивного харчування можна розгубитися і відчувати труднощі з вибором. Розрізняють кілька різновидів:
Сироватковий протеїн (концентрат, ізолят та гідролізат) | Одержують із сироватки, яка залишається при виготовленні сиру та інших молочних продуктів. Відрізняється ступенем очищення та швидкістю засвоєння. |
Молочний протеїн | Одержують із молока, містить у собі суміш сироваткового білка та казеїну. |
Казеїн | Білок з довгим ступенем вивільнення, має тривалий час засвоєння, що чудово підходить для нічного підживлення тіла спортсмена. |
Міцелярний казеїн | Має у своєму складі міцели, які утворюють у шлунку потік і живлять амінокислотами до 8-ї години і більше. |
Соєвий протеїн | Одержують із бобів сої, підходить для вегетаріанців, веганів, людей з непереносимістю лактози. Через наявність у складі клітковини засвоюється тривалий час. |
М'ясний протеїн | В основному отримують із яловичини, через свою високу вартість, особливої популярності не користується. |
Яєчний | Одержують із білка яєць, має високу біодоступність і добре живить м'язові клітини. |
Як бачите, різновидів білка багато і вибрати індивідуально для себе може кожна людина. Залежно від поставленої мети та бажаного результату. Набір м'язової маси схуднути без шкоди для організму або підвищити кількість білка в раціоні.
Сироватковий протеїн
Сироватковий протеїн одержують із сироватки, її очищають від вуглеводів та жирів, потім проходить етапи фільтрації, висушується і виходить готовий відомий нам порошок. Білок із сироватки поділяється на концентрат сироваткового білка (засвоюється близько півтори години), ізолят (більш очищений білок, практично не містить вуглеводів та жирів, засвоюється до години) та гідролізат сироватки (частково розщеплений білок, не містить жиру та вуглеводи, на засвоєння якого йде до 20-30 хв).
Переваги сироваткового протеїну
Які переваги має сироватковий білок?
- Має у своєму складі повний набір амінокислот, які необхідні для нормальної роботи організму;
- Засвоюється швидше і живить необхідним білком;
- Формує нові м'язові волокна;
- Зручно закривати білково-вуглеводне вікно;
- Можна брати з собою і пити після тренування;
- Легко розмішується в будь-якому вигляді рідини.
Коли і як приймати сироватковий протеїн
Найбільш вдалий час для прийому вранці, між їдою і після тренування. Вранці – для харчування організму корисними речовинами після сну для запобігання катаболізму. Після тренування – закрити білкове вікно та підтримувати м'язи після інтенсивної роботи. Між їдою - додаткове джерело білка протягом дня.
У період схуднення рекомендується замінювати один прийом їжі протеїновим коктейлем, тому знижується надходження калорій, але підвищується рівень білка, що сприятливо для схуднення.
Якщо ви вирішили купити сироватковий протеїн, то залежно від виробника порція може змінюватись. У середньому 1 порція = 30г (мірна ложка). Необхідно змішати з 250-300 мл води чи молока. Приймати 2-3 десь у день досягнення максимального результату з поставленої мети.
Казеїновий протеїн
Той білок, який надає сиру звичну для нас форму. Казеїн повільного вивільнення, потрапляючи в організм, утворює потік, який підживлює м'язи важливими амінокислотами тривалий час. Розрізняють два види: казеїнат кальцію - з додаванням кальцію, а так само міцелярний казеїн. Детально про кожен вид можна почитати у нашому блозі у статті «Що таке протеїн».
Переваги казеїнового протеїну
У магазинах спортивного харчування, величезний вибір казеїнів, а якими перевагами він має:
- Підживлює організм протягом тривалого часу (під час сну, у довгій поїздці тощо);
- Надає почуття ситості, що корисно на етапі схуднення;
- Допомагає тілу відновлюватися.
Коли і як приймати казеїновий протеїн
Приймати цей вид білка рекомендується безпосередньо перед сном або під час тривалої відсутності їжі. Одну порцію слід розмішати з 250-300 мл води чи молока і випити за необхідності.
Що краще використовувати
Який протеїн краще використовувати сироватковий протеїн чи казеїн?
- Обидва варіанти необхідно пити в залежності від вашої мети.
- Якщо ви знаєте, що тривалий час не буде можливості прийняти їжу або живити тіло вночі, потрібно купити казеїн.
- Після тренування краще приймати сироватковий протеїн т.к. він швидко засвоїться, і ви отримаєте всі корисні речовини.
Рекомендації щодо вибору
Вибираючи протеїн, з розділу сироватковий білок, рекомендуємо звернути увагу на R1 Whey Blend 2270g, Rule One. >, Impact Whey Protein 1000g, MyProtein, ISO-100 2270g, Dymatize Nutrition. Але якщо потрібно купити казеїн, то відмінним варіантом буде R1 Casein 900g, Rule One, Micellar Casein 908g, BioTechUSA, 100% Casein Gold Standard 1820g, Optimum Nutrition. З повним асортиментом магазину можна ознайомитись на сайті.
(Голосов: 9, Рейтинг: 4.11) |